Ορυκτολογικό Μουσείο

Posted in ΛΑΥΡΙΟ

Ορυκτολογικό Μουσείο

ORYKTOLOGIKO2

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου ιδρύθηκε από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής το 1986. Από τότε  λειτουργεί και διευθύνεται από μέλη της. Το κτήριο του Μουσείου , είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα , το οποίο αναπαλαιώθηκε από το Δήμο και παραχωρήθηκε στην Εταιρεία Μελετών. Το βιομηχανικό κτήριο , στο οποίο στεγάζεται το Ορυκτολογικό Μουσείο   είναι  ένα από τα σωζόμενα τμήματα του μεγάλου μεταλλοπλυσίου της ελληνικής εταιρείας που είχε ανεγερθεί το 1873.  Στις προθήκες του Μουσείου εκτίθενται περί τα 600 κομμάτια ορυκτών και πετρωμάτων του Λαυρεωτικού υπεδάφους, ενώ η συνολική συλλογή της εταιρείας ανέρχεται σε 1400 κομμάτια .

 

b3b10 img 7178

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου είναι ένας προνομιακός χώρος: ιστορικής παιδείας, λόγω του ρόλου που έπαιξε ο Λαυρεωτικός άργυρος στην κλασική Αθήνα, αλλά και εξ αιτίας της συμβολής του νεότερου μεταλλευτικού Λαυρίου στην οικονομία της Ελλάδας, φυσικής παιδείας, λόγω της σπανιότητας, του αριθμού, της μορφής, του χρώματος , της κρυστάλλωσης των ορυκτών  και αισθητικής αγωγής εξ αιτίας της λάμψης και της ομορφιάς των ορυκτών που διαθέτει. Το Ορυκτολογικό Μουσείο αποτελεί ένα ορυκτολογικό ουράνιο τόξο με  γλυπτικές συνθέσεις που η ίδια η φύση – καλλιτέχνης δημιούργησε.  Όσο αφορά τη   συλλογή του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου αποτελείται από μοναδικά ορυκτά της Λαυρεωτικής γης.

df189 img 7136

Όλα είναι σε κρυσταλλικές μορφές με εντυπωσιακές λάμψεις και χρώματα. Ειδικά από τον πλούτο των εκθεμάτων , αναφέρουμε ότι εκτός των βασικών ορυκτών που ευρέως τα εκμεταλλεύτηκαν οι μεταλλευτές και έχουν ιστορική αξία,  όπως τα αργυρομολυβδούχα (γαληνίτης, καρουσίτης), τα ψευδαργυρούχα  (σφαλερίτης σμισθονίτης) και τα σιδηρούχα (αιματίτης, λειμωνίτης) ακόμα εκτίθενται ορυκτά μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο νιλίτης, ο θορικοζίτης, ο φιδλερίτης, ο γεωργιαδεζίτης ( τα λεγόμενα ορυκτά της σκωρίας) .

d6f94 img 7179

Επιπλέον ,  άλλα εκτίθενται στην πιο ελκυστική μορφή τους , φυσικά εκείνα που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν στο Λαύριο (λαυριονίτης, παραλαυριονίτης , σερπιερίτης , κτενασίτης, μαμμοθίτης) καθώς και  άλλα πολλά  μεγάλης επιστημονικής αξίας και εξαιρετικής γοητείας.   Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται και διάφορα εργαλεία των μεταλλωρύχων και μολύβδινες χελώνες που προορίζονταν για το εμπόριο από τις μεταλλευτικές –μεταλλουργικές βιομηχανίες. Συγκεκριμένα στο Μουσείο εκτίθενται ένα αργυρό νόμισμα του 4ου π. Χ αιώνα , μολύβδινες  χελώνες , μία αρχαία, μία της Roux –Serpieri-Fressynet et Cie με την επιγραφή ΕΛΛΑΣ , μία της Γαλλικής Εταιρείας, καθώς και της Νεώτερης ΑΛΑΚΟ, καθώς επίσης μικρές διακοσμητικές μολύβδινες χελώνες της Ελληνικής Εταιρείας που γράφουν ΕΛΛΑΣ και της Γαλλικής που γράφουν LAURIUM, εργαλεία των μεταλλωρύχων και ένα σιδερένιο καλούπι σκουριάς , καθώς και σκουριές της Ελληνικής Εταιρείας.  

e435c img 7155           

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημαείναι,  ότι  λόγω  έλλειψης χώρου δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση και προβολή όλων των πετρωμάτων. Αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη η μεταστέγαση του εν λόγω Μουσείου σε διπλανό κτήριο –κατάλοιπο και αυτό του μεταλλοπλυσίου της Ελληνικής Εταιρείας, το οποίο πρέπει να  ανακατασκευασθεί . Πρόκειται για την αποθήκη υλικού του Μεταλλοπλυσίου , η οποία έχει εκταση 350 τ.μ και η οποία θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες μεταστέγασης του Νέου Ορυκτολογικού Μουσείου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα για τη λύση του οποίου οι αρμόδιοι πρέπει να δείξουν  άμεσο ενδιαφέρον. Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου, το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του στον ελληνικό χώρο,  χρειάζεται επέκταση, εμπλουτισμό και τακτική λειτουργία .Το Μουσείο πρέπει να λειτουργεί σε καθημερινή βάση και να μεταφερθεί άμεσα σε καταλληλότερο κτήριο. Τα εκθέματά του προσφέρουν μια πλούσια εικόνα του ορυκτού πλούτου της περιοχής και των κυριότερων χαρακτηριστικών της μεταλλοφορίας της. Στο μουσείο αυτό ο επισκέπτης θα μπορεί να δει και να μελετήσει το φυσικό πρόσωπο του Λαυρεωτικού υπεδάφους, που θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στον κόσμο.  Έξω από το κτήριο του Ορυκτολογικού Μουσείου, υπάρχει μια γλυπτική σύνθεση , έργο της γλύπτριας Χαριάτη, η οποία αφιλοκερδώς φιλοτέχνησε και πρόσφερε την προτομή του εμπνευστή και αναγεννητή του Νεότερου Λαυρίου, Ανδρέα Κορδέλλα.

08e85 img 7145