Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ    

laurio 197

Ο Κυπριανός αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της «εργατικής κατοικίας» του 19ου αιώνα.Η συνοικία του Κυπριανού θεωρείται, ότι είναι η «πιο αλώβητη από το μπετόν», σε σχέση με τις υπόλοιπες συνοικίες της πόλης του Λαυρίου, διότι φαίνεται να διατηρεί ένα μεγάλο μέρος της φυσιογνωμίας που είχε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.

Εκείνη την εποχή στην έρημη ως τότε περιοχή της Λαυρεωτικής , κρίθηκε αναγκαία η κατασκευή κατοικιών για τη στέγαση των εργατών, οι οποίοι θα εργάζονταν στην ιδρυθείσα Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου στη περιοχή του Κυπριανού, η οποία ευρίσκονταν δίπλα στο χώρο των εγκαταστάσεων της εν λόγω εταιρείας.

laurio 198

Ο Οικισμός του Κυπριανού

Σε μια έκταση περίπου 75 στρεμμάτων , 32 συγκροτήματα κατοικιών με 190 διαμερίσματα προσφέρουν στέγη σε περίπου 190 οικογένειες . Ο οικισμός βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πόλης πάνω στην κεντρική αρτηρία που συνδέει το Λαύριο με την Αθήνα .

Για την Ελλάδα , ο Κυπριανός αποτελεί το μοναδικό τέτοιο συγκροτημένο παράδειγμα του 19ου αιώνα, που έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων εμπειριών των άλλων χωρών και παράλληλα ορισμένες προσαρμογές στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.