ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΑΛΕΣ ΤΟΥ

Posted in ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Το Λιμάνι του Λαυρίου και οι σκάλες του.

 laurio 139

Η λίθινη σκάλα και η προβλήτα της Ελληνικής Εταιρείας

Οι θαλάσσιες « Σκάλες» με κορυφαία τη Γαλλική Σκάλα του λιμανιού αποτελούν μοναδικά δείγματα λιμενικών έργων.  Πρόκειται για μεταλλικές γέφυρες σε ισχυρότατες πέτρινες θεμελιώσεις , με γερανούς και απολήξεις του σιδηροδρομικού δικτύου , για το φόρτωμα του μεταλλεύματος. Μαζί με τις κτιστές δεξαμενές επισκευών του Πειραιά, οι «σκάλες» του Λαυρίου, πρέπει να είναι το πιο προχωρημένο θαλάσσιο έργο της εποχής τους.

Το 1870 ολοκληρώνεται η κατασκευή της λίθινης σκάλας της Ελληνικής Εταιρείας και της προβλήτας της, ενώ παράλληλα το λιμάνι συνδέεται μέσω του σιδηροδρόμου και λιθόστρωτων δρόμων με τις μονάδες εξόρυξης και παραγωγής του συγκροτήματος.

Το ενάλιο συγκρότημα της Γαλλικής Εταιρείας

Η Γαλλική εταιρεία, μπορεί αντίθετα με τις δύο άλλες εταιρείες να εγκαθίσταται έξω από το βόρειο όριο της πόλης σε επαφή με τον οδικό άξονα Αθηνών –Σουνίου, σε απόσταση από το λιμάνι και πλησιέστερα προς τις μεταλλοφόρες φλέβες, ωστόσο μόνη και αναγκαία εγκατάσταση της Γαλλικής Εταιρείας στο λιμάνι του Λαυρίου, έξω από τα όρια της , αποτελεί η Γαλλική Σκάλα, έργο του 1888, με την Αποθήκη μεταλλεύματος, τα κτίσματα εξυπηρέτησης και τα δίκτυα μεταφοράς, που συμπλήρωναν αυτό το μικρό ενάλιο συγκρότημα .

laurio 138 
 layrio1134