ΒΑΣΗ ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΝΑΓΩΓΟΣ

Posted in ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

kaminada

Στο νότιο τμήμα του λιμένος της πόλης, στηνκορυφή ενός λοφίσκου με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, η Ελληνική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, στην προσπάθειά της να απομακρύνει τους καπνούς των φούρνων μακριά από την πόλη, κατασκεύασε τον αγωγό του καπνού και δύο επιβλητικές καμινάδες, η μια κυκλικής και η άλλη ορθογωνικής διατομής, στημένες επάνω σε δύο περίτεχνα φτιαγμένες λιθόκτιστες βάσεις. Ο χρόνος κατασκευής τους υπολογίζεται γύρω στο 1867.

kaminada2

Οι καμινάδες κατεδαφίστηκαν , κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944 , διότι αποτελούσαν για τα εγγλέζικα αεροπλάνα σημείο αναγνώρισης του λιμανιού του Λαυρίου για το βομβαρδισμό των Γερμανικών πλοίων.

kaminada3

Πάντως με τον τρόπο αυτό , το Λαύριο έμενε ανεπηρέαστο το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους δηλητηριώδεις καπνούς των φούρνων που περιείχαν αρσενικό. Κάποιες φορές,όμως, το αρσενικό καταστάλαζε με τον καιρό στις καμινάδες και μια και η τρύπα του αγωγού ήταν μεγάλη , προχωρούσαν στη συλλογή του.   Για να γίνει όμως αυτό, έπρεπε τα φουγάρα του λόφου να σταματήσουν και να φύγει ο καπνός από την καμινάδα που βρισκόταν μέσα στο φούρνο. Τότε υπήρχε άμεση επαφή με την πόλη και όπως παρατηρεί ο Δασκαλάκης , «το Λαύριο εκείνη τη χρονική περίοδο πνιγόταν στο αρσενικό , αν τύχαινε να φυσήξει νοτιάς».

Σήμερα σώζεται τμήμα του Καπναγωγού , περίπου 150 μέτρων , καθώς και οι βάσεις των δύο καμινάδων.