ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ - ΒΙΛΑ ΣΕΡΠΙΕΡΙ

Posted in ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ

Γραφεία Διεύθυνσης ή Βίλα Σερπιέρι

laurio 097

Όταν αρχικά κτίστηκε αποτελούσε την οικία της οικογένειας Σερπιέρι και αργότερα το Διοικητήριο της εταιρείας. Πρόκειται για διώροφο κτήριο κατοικίας ,το οποίο έχει εμβαδόν υπογείου 27, 63 τ. μ, ισογείου 227,40 τ. μ και ορόφου 93,30 τ. μ . Είναι κτισμένο σε κεκλιμένο επίπεδο , έτσι ώστε στη μεν πρόσοψη να είναι διώροφο, ενώ στην πίσω όψη ισόγειο. Μορφολογικά έχει τα χαρακτηριστικά αστικής κατοικίας του περασμένου αιώνα με πρόπυλο, συμμετρικές και επιμελημένες όψεις, ξύλινο ανεμοφράκτη –χαγιάτι, αυλή και περιφραγμένο κήπο.

Η Βίλα Σερπιέρι κατασκευάστηκε το 1875. Η οικογένεια διέθετε και άλλες οικίες, η μία εξ αυτών βρισκόταν στο λιμάνι του Λαυρίου και αποτελεί το σημερινό Δημαρχείο καθώς και στην Αθήνα, το γνωστό Μέγαρο Σερπιέρι,   σημερινό κτήριο της Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου.Το κτήριο, το οποίο αναφέρεται στα σχέδια της Γαλλικής Εταιρείας ως Maisond’ Administration, υπέστη μια σημαντική ανακαίνιση τη δεκαετία του 1950 , που του έδωσε τη μορφή με την οποία λειτούργησε ως διοικητικό κέντρο της Εταιρείας μέχρι το κλείσιμό της.

Η Βίλα Σερπιέρι , έναδιώροφο νεοκλασικό κτήριο , ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας για το συγκρότημα, στεγάζει σήμερα στον όροφο, το φορέα Διοίκησης του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ενώ στο ισόγειο , το οποίο επί Σερπιέρι αποτελούσε το χώρο στέγασης του υπηρετικού προσωπικού, βρίσκονται πλήρως διαμορφωμένες αίθουσες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να λειτουργήσουν σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο που προβλέπεται να συνδέει όλες τις εγκατεστημένες στο χώρο του Πάρκου , εταιρείες. Η αυτόνομη πρόσβαση κάθε ορόφου επιτρέπει,   όπως και στο παρελθόν , την ανεξάρτητη χρήση κάθε στάθμης και τη στέγαση διαφορετικών χρήσεων.

Επιπλέον, στο χώρο του κήπου ήδη από την εποχή του Σερπιέρι - διατηρούνται αποκατεστημένα και σήμερα- υπήρχαν εμφανή ίχνη της ύπαρξης «κουνελώνων» και «περιστερώνων» που προφανώς το υπηρετικό προσωπικό που διέμενε στο ισόγειο, εξέτρεφε για λογαριασμό της οικογένειας.